"EU iubesc Ţara Făgăraşului" - campanie de redescoperire, educare, responsabilizare, conştientizare, conservare, promovare şi preţuire în rândul copiilor a poveştilor vechi de familie, a gusturilor, locurilor, oamenilor şi aromelor de acasă. Proiectul, marca tarafagarasului.eu (instituţie virtuală cu aplicaţii reale) presupune evenimente, campanii, expo-show uri, acţiuni de tip voluntariat, ateliere de poveşti, proiecte, workshop uri handemade, itinerarii cultural-gastronomice, educaţie "day by day"! Parteneri: Muzeul de Pânze şi Poveşti, Mândra Chic, gourmeTraditional, Casa Terra.

luni, 5 noiembrie 2012

Sărbătoarea lubeniţei şi a legumelor toamnei




24 de copii, 24 de mămici, 24 de legume şi o poveste de toamnă!

Joi, 1 noiembrie, Slow Food Ţara Făgăraşului în colaborare cu Asociaţia E.T.C. Mândra, au pus la cale "Sărbătoarea lubeniţei şi a legumelor toamnei". Douazecisipatru de copii, însoţiţi de părinţi şi câte un coş plin cu leguma preferată s'au adunat la Casa Terra pentru a descoperi poveştile din spatele roadelor adunate de prin grădinile Ţării Făgăraşului, gusturile şi aromele acestora!

Când primul copil a intrat precipitat în bucătărie şi a spus "As vrea sa vad prazul, eu sunt praz, nu stiu cum arata..." am inteles ca ne'am atins scopul: copiii au ajuns sa cunoasca si sa recunoasca legume si ierburi aparent banale, dar pe care nu le'au intalnit de niciodata.

Prazul, conopida, cimbrul, telina, ciupercile, marul sunt doar cateva dintre legumele pe care copiii le'au adoptat si despre care au invatat sârguincios că să ne poată povesti. Parintii si copii au ascultat atenti si curiosi istorisirile depre virtutile rosiei sau ale patrunjelului. Finalul a fost fulminant! Toate legumele si'au dat intalnire in castroane si, asezonate asa cum trebuie de micutii bucatari, au sfarsit prin a fi devorate tot de ei.

Morala: Dupa ce privesti o fetita de 4 ani manacand tot castronul de salata de telina cu conopida si mar nu mai crezi povesti despre copiii care nu doresc in farfurie legume [crude!]. Educatia [gustului] se face cu rabdare, cu joc si implicare.


Evenimentul s'a desfăşurat în cadrul proiectului "EU iubesc Ţara Făgăraşului" (Proiect- campanie de trăit, mâncat şi educat sănătos). Parteneri: restaurantul Casa Terra, GourmeTraditional, Muzeul de Pânze şi Poveşti, tarafagarasului.eu.

Slow Food Tara Fagarasului 













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu