"EU iubesc Ţara Făgăraşului" - campanie de redescoperire, educare, responsabilizare, conştientizare, conservare, promovare şi preţuire în rândul copiilor a poveştilor vechi de familie, a gusturilor, locurilor, oamenilor şi aromelor de acasă. Proiectul, marca tarafagarasului.eu (instituţie virtuală cu aplicaţii reale) presupune evenimente, campanii, expo-show uri, acţiuni de tip voluntariat, ateliere de poveşti, proiecte, workshop uri handemade, itinerarii cultural-gastronomice, educaţie "day by day"! Parteneri: Muzeul de Pânze şi Poveşti, Mândra Chic, gourmeTraditional, Casa Terra.

duminică, 29 mai 2011

povestea Stephaniei Antal


            Strabunicul meu, Antal Valeriu,

 s-a nascut in anul 1909 pe 6 septembrie in Toplita judetul Harghita, o localitate foarte pitoreasca fiind inconjurata de munti si dealuri cu o priveliste frumoasa, strabatuta de raul Mures. De mic copil a fost obisnuit cu muncile grele din agricultura si de la padure, fiind un copil de taran. El a absolvit scoala primara in Toplita. Datorita unui noroc, fiind grad de rudenie mai indepartat cu Patriarhul Romaniei-MIRON ILIE CRISTIA, a ajuns la Bucuresti urmand semninarul teologic si facultatea de teologie. S-a casatorit in jurul anilor 1937 cu Croitoru Maria, din Lunca Bradului judetul Mures, fiica unui prosper om de afaceri. A fost preot in Toplita pana in anul 1949, cand a fost arestat pentru prima data. Motivele arestarii, conform Tribunalului Militar Cluj si condamnarii la munca silnica pe viata, au fost: crima de complot in distrugerea unitatii statului, participarea in organizati subversive contra ordinei sociale, si subestimarea stiintei sovietice in materie de spatiu cosmic. In perioada celui de-al doilea razboi mondial, avand niste conflicte cu  Groful (boierul) Urmanzi, a tinut partea taranilor romani si a fost nevoit sa fuga in Muntii Calimani, urmarit de jandarmii unguri si impuscat in picior. A coborat prin vaile muntilor in satul Lunca Bradului sa-si regaseasca familia. A fost arestat politic in perioada 1949-1955, eliberat si  arestat din nou in octombrie 1959 pana in 1964. In timpul anchetelor a fost batut, torturat si i-au fost smulse unghile degetelor de la picioare. A  indurat foame si izolare in inchisori cu renume sumbru ca Gherla, Aiud, Baia Sprie, Jilava, Poarta Alba...
                           Bunicul meu, "Dodo", imi mai povesteste ca in bratele  strabunicului meu,"Tata Tutu",  au murit zeci si zeci de detinuti politici cu o ultima binecuvintare. Un fapt care merita retinut este ca in timpul detentiei la "Salcia", la cules de stuf, in frig si apa pana la brau, au prins un sarpe si l-au impartit drept sursa de proteina - "pentru cei mai slabi o portie mai mare".  In timpul detentiei la Baia Sprie, la sute de metri sub pamant, in mina, a oficiat slujba de Inviere de Pasti, fiind pomenit la postul de radio"Europa Libera".
                          Odata cu venirea strabunicului acasa nu a mai fost lasat de comunisti sa-si exercite profesiunea de preot si a fost nevoit sa lucrezeze ca muncitor necalificat la GPL Galautas. Dupa multi ani si-a reluat slujba de preot, primind Parohia Galautas de unde a si iesit la pensie si unde a decedat in anul 1995.
                          Bunicul meu Antal Cezar, baiatul sau, s-a casatorit cu Elena Neagoe,  nascuta in Soars. În urma casatoriei aceasta ramura a neamului nostru s-a stabilit pe meleagurile Tarii Fagarasului. Din casatoria celor doi au rezultat doi copii, unul dintre ei fiind tatal meu, Marius
Antal. Acesta s-a casatorit cu Daniela Goran, si astfel am aparut eu pe lume...

Stefania Antal, 10 ani
2011


parintii mei...  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu