"EU iubesc Ţara Făgăraşului" - campanie de redescoperire, educare, responsabilizare, conştientizare, conservare, promovare şi preţuire în rândul copiilor a poveştilor vechi de familie, a gusturilor, locurilor, oamenilor şi aromelor de acasă. Proiectul, marca tarafagarasului.eu (instituţie virtuală cu aplicaţii reale) presupune evenimente, campanii, expo-show uri, acţiuni de tip voluntariat, ateliere de poveşti, proiecte, workshop uri handemade, itinerarii cultural-gastronomice, educaţie "day by day"! Parteneri: Muzeul de Pânze şi Poveşti, Mândra Chic, gourmeTraditional, Casa Terra.

joi, 14 iulie 2011

"eu iubesc Tara Fagarasului" - lansarea campaniei


Grupul  de copii care a participat la editia pilot a campaniei "EU iubesc Tara Fagarasului 1+4" s-a intalnit la mijlocul lui iulie la restaurantul Casa Terra, pentru a depana si celebra impreuna cu parintii si bunicii, povesti vechi de pe vremea mosilor si stramosilor din Tara Fagarasului. Localul a fost special amenajat pentru ei cu o expozitie de lucrusoare vechi adunate de cei mici, arbori genealogici, vase pline de flori din gradini, dar si de leustean, salata rosie creata, marar, menta, telina sau cimbru. “ EU iubesc Tara Fagarasului 1+4” este o campanie de redescoperire, educare, responsabilizare, constientizare si pretuire in randul copiilor, si nu numai, a Tarii Fagarasului, a povestilor vechi de familie, a gusturilor si aromelor de acasa. Proiectul, marca tarafagarasului.eu presupune evenimente, campanii, expo-show uri, actiuni de tip voluntariat, workshop uri si itinerarii cultural-gastronomice…



Cei mici au trecut in revista povestile familiilor lor, jocurile despre care au auzit ca s ar fi jucat parintii, gusturile de demult si au incins o hora ardeleneasca - indiferent daca erau, sau nu, imbracati in costum popular...Elena Daniela Graura, gazda permanenta a acestui proiect, le-a povestit despre importanta mancatului sanatos si despre gusturile si aromele de alta data! Copiii si parinti au primit din partea casei scoverzi, clatite cu dulceata de prune din Sona, de capsuni din Dragus sau de afine de sub munte si siropuri naturale de brad sau de soc. Proiectul este coordonat de invatatoarea Monica Constandin de la Scoala Generala nr 1 si presupune adunarea acestor povesti in cadrul unor ore speciale de la clasa, dedicate acestei teme de redescoperire, conservare si promovare a traditiilor, gusturilor si povestilor vechi si prezentarea concluzilor intr un cadru public, spre bucuria tuturor, tineri sau varstnici, deopotriva! Manifestarea  a fost un fel de episod pilot la proiectul care va incepe cu forte noi in toamna acestui an. Intre timp, toate povestile copiilor se vor aduna intr-un album virtual pe internet, iar evenimentele din cadrul proiectului se vor regasi in ample cronici pe site ul http://www.tarafagarasului.eu/.














Consilierul judetean Sebastian Grapa, un iubitor de traditii,  in calitate de parinte. Bun orator, cu o poveste extrem de interesanta, din Calbor... 


Copii, parinti, bunici, de povesti, relaxat, intr-o seara de iulie...




 
panze vechi, caietele cu insemnari , fotografii...









Elena Daniela Graura, gazda si sufletul acestui proiect (reprezentant Slow Food Tara Fagarasului -  parte a Slow Food International, organizatie cu sute de convivia pe tot globul, care se implica in tot ceea ce tine de educatia gastronomica a micutilor, dar si in redescoperirea, conservarea si promovarea traditilor culinare autentice) Asadar, arome si gusturi de demult, readuse in memoria tuturor celor prezenti, cu har, de unul dintre cei mai buni bucatari si povestitori de retete vechi din Tara Fagarasului 





Rememorarea, la propunerea parintilor, a unui joc vechi: de-a "bâza" :)

fotografii: Adrian Grovu



 video: stire TV - Nova Fagaras
14.07.2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu