Preocuparea pentru o alimentatie sanatoasa, nu ar trebui sa lipseasca din nicio familie din Tara Fagarasului, din niciun program educativ, din nicio tabara, din nicio scoala... Elena Daniela Graura este unul dintre cei mai fascinanti bucatari din Tara Fagarasului si partener in diverse proiecte gastronomice: Gourmet de l Arte, Gourme Traditional, Bucataria Hoinara, Slow Food Brasov si Tara Fagarasului. Plecand de la experientele culinare avute in restaurantul sau (Casa Terra), Elena Daniela pune pe primul plan in preocuparile sale educatia copiilor in ideea de a manca sanatos. Impreuna cu buna sa prietena, Lucia Cijevschi (nutritionist) dezvolta in ultima perioada adevarate programe, campanii si demonstratii culinare pentru cei mici. La inceputul lui iulie si-a umplut celebrele sale cutii transparente cu legume si fructe proaspete din piata, s-a oprit intr-o gradina din Boholt sa culeaga salata noua si cateva oua de casa si a plecat inspre Scoala de Vara de la Dragus.
Peste 50 de copii se aduna aici, in fiecare vara, intr-un proiect coordonat de profesorul si consilierul local Maria Racu. La workshop-ul gastronomic sustinut de Elena Daniela Graura au participat si elevii Taberei Smile (tabara de limba engleza organizata de profesorii Daniela Popa si Angela Hanes de la Liceul I C Dragusanu din Victoria, in colaborare cu primariile Victoria si Dragus, alaturi de Christopher Williamson - voluntar in Corpul Pacii) Cei mici au fost fascinati de cat de usor se poate prepara o salata, cat de sanatoasa este si cat de "interesant" si nobil este sa inveti sa gatesti. Pentru tine si cei dragi...
" In toate proiectele mele incurajez crearea unor obiceiuri alimentare sanatoase. Descoperirea si constientizarea gustului legumelor, a structurii fiecareia, indiferent daca este radacina, tulpina, fruct, floare, frunza, bulb sau intreaga planta. Si recomand consumul acestora in stare cruda. La workshop-ul de la Dragus am pornit, basic, cu cateva jocuri cheie, care sa scoata in evidenta efectele pozitive ale legumelor si fructelor. Prepararea unor salate dupa retete construite impreuna a fost incurajator pentru copii in a le consuma. Le-am combinat, le-am decorat, au inteles perfect ce contine fiecare farfurie in parte si au fost extrem de entuziasmati de ceea ce a iesit! Sunt convinsa ca si-au schimbat parerea despre salate. Au inteles bogatia de vitamine si aportul acestora, importanta fibrelor si chiar au considerat ca sa faci o salata este nu doar foarte sanatos (poate chiar cel mai sanatos) dar si „foarte fun” J M-am bucurat sa fiu alaturi de ei! Ma bucura fiecare „batalie” castigata in aceasta lupta pe care o duc si o ducem din ce in ce mai multi dintre noi, pentru promovarea mancatului sanatos!" Elena Daniela Graura
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu