"EU iubesc Ţara Făgăraşului" - campanie de redescoperire, educare, responsabilizare, conştientizare, conservare, promovare şi preţuire în rândul copiilor a poveştilor vechi de familie, a gusturilor, locurilor, oamenilor şi aromelor de acasă. Proiectul, marca tarafagarasului.eu (instituţie virtuală cu aplicaţii reale) presupune evenimente, campanii, expo-show uri, acţiuni de tip voluntariat, ateliere de poveşti, proiecte, workshop uri handemade, itinerarii cultural-gastronomice, educaţie "day by day"! Parteneri: Muzeul de Pânze şi Poveşti, Mândra Chic, gourmeTraditional, Casa Terra.

vineri, 30 septembrie 2011

proiect-campanie de trait, mancat si educat sanatos!

foto Marius Blana
"EU iubesc Tara Fagarasului 1+4"
CAMPANIE / PROIECT DE TRAIT MANCAT SI EDUCAT SANATOS

 tarafagarasului.eu se deruleaza in acest moment ca unul dintre cele mai ample proiecte de promovare a Tarii Fagarasului, pe plan national! Dintre cele 10 divizii de "actiune", cea mai importanta o socotim pe cea care implica segmentul educational! "EU iubesc Tara Fagarasului 1+4" este un proiect amplu, desfasurat in parteneriat cu Asociatia ETC Mandra (Educatie Traditie Cultura)  şi care presupune formarea unui grup de copii nucleu, care sa ia contact permanent cu tot ce tine de traditiile, povestile, redescoperirea, conservarea, trairea si promovarea zonei din care se trag si transformarea acestora in mici ambasadori ai Tarii Fagarasului! Acest nucleu este coordonat de un dascal si beneficiaza de implicarea altor 10 specialisti, care, voluntar, pregatesc celor mici cele mai ample versiuni de reprezentare a Tarii Fagarasului! Pentru ca acestia sa "simta" zona, sa ajunga sa o iubeasca, sa si o asume si sa o repezinte mai departe! Totul incepe cu masa de pranz, pe care o iau la Restaurantul Casa Terra Fagaras (in cadrul unui program de tip after school, derulat la propunerea si cu acordul parintilor) Masa de pranz se continua cu adevarate mini conferinte, ateliere de povesti, joc si joaca, evenimente, actiuni speciale! Echipa de proiect si-a prospus un soi de educatie alternativa, adaugata la programa scolara, prin completare si sustinere reciproca! 


Grafic rezumat al proiectului:

Anul I – lansare proiect: “EU iubesc Tara Fagarasului” – redescoperire povesti, lucrusoare si gusturi de la bunici. Grup de copii de cls a IV a

Anul II - formarea grupului tinta de 15/20 de copii de cls I, care vor intra in tainele redescoperirii povestilor, lucrusoarelor si gusturilor de la bunici in paralel cu cei de clasa a IV a. Stabilirea unui loc de luat masa, un fel de cartier general din care sa porneasca aceasta poveste, loc in care sa fie educat gustul, atitudinea, pretuirea fata de aromele si invatamintele vechi, loc in care se vor desfasura si evenimente care vor pastra aceasta tematica! 

Realizarea unei scoli de vara, in care grupul tinta sa interactioneze cu copiii care traiesc in mediul rural, si impreuna sa redescopere, sa pretuiasca, sa promoveze gusturile, lucrusoarele si povestile zonei.

Anul III – continuarea activitatilor incepute, in acelasi ritm! Dezvoltarea proiectului, ca si constructie bazata pe reusita etapelor precedente!

Anul IV - continuarea activitatilor incepute, in acelasi ritm! Dezvoltarea proiectului, ca si constructie bazata pe reusita etapelor precedente! 


Campania se desfasoara, in parteneriat cu  Primaria Municipiului Fagaras, Primaria Comunei Mandra, Muzeul de Panze si Povesti, Muzeul Tarii Fagarasului, Asociatia Culturala Stefan Mailat Fagaras, Slow Food Tara Fagarasului, Televiziunea Fagaras, Radio Star, Buna Ziua Fagaras, TVR 1, Radio Romania International, Jurnalul National, Digi TV  si alti parteneri media nationali, Restaurantul Casa Terra.

Campania este coordonata de inv Constandin Monica, presedintele Asociatiei ETC Mandra (Educatie Traditie Cultura) & cadru didactic la Colegiul National Radu Negru

Aceasta,  alaturi de specialistul in gastronomia Tarii Fagarasului,  Elena Daniela Graura, si nutritionistul Lucia Cijevschi, avand si sprijinul parintilor si mai multor foruri de specialitate, isi propune ca - timp de 4 ani - sa accentueze importanta unei educatii traditional/sanatoase in randul copiilor care iau contact cu scoala (in cadrul unui sistem de invatamant tot mai blamat in ultima vreme) Fara a neglija toate aspectele necesare intr-o societate moderna si civilizata, elevii unei clase I vor invata cum sa descopere, redescopere, sa pretuiasca si sa promoveze notiuni, invataminte, arome, gusturi, lucruri si povesti autentic - romanesti!  Si, de ce nu, peste ceva vreme vor povesti despre asta si parintilor, prietenilor, cunoscutilor, fiind adevarate exemple de buna practica. 

Iata un exemplu... "Lectia" despre mancaruri sanatoase, dupa retete vechi (mamaliga cu lapte si tocanita de pui), "lectia" despre roadele toamnei si lectii despre cum nu se tine cotul pe masa, cum si cand se bea apa, sau cum tinem tacamurile:)



 O educatie buna ne poate salva si de saracie si de prostie! Este motivul pentru care am ales sa sprijin proiectele care formeaza caractere frumoase! Daca astia mici, cu care "ne-am insotit", vor invata sa manance corect si sa-si aprecieze si respecte originile - cu locurile, oamenii, povestile, gusturile si aromele lor cu tot, putem incepe sa ne gandim la o lume mai frumoasa! Nu va pot spune exact cam de cand, doar ca noi ne-am apucat de treaba!:) 
Elena Daniela Graura















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu