"EU iubesc Ţara Făgăraşului" - campanie de redescoperire, educare, responsabilizare, conştientizare, conservare, promovare şi preţuire în rândul copiilor a poveştilor vechi de familie, a gusturilor, locurilor, oamenilor şi aromelor de acasă. Proiectul, marca tarafagarasului.eu (instituţie virtuală cu aplicaţii reale) presupune evenimente, campanii, expo-show uri, acţiuni de tip voluntariat, ateliere de poveşti, proiecte, workshop uri handemade, itinerarii cultural-gastronomice, educaţie "day by day"! Parteneri: Muzeul de Pânze şi Poveşti, Mândra Chic, gourmeTraditional, Casa Terra.

miercuri, 4 aprilie 2012

" Scoala Altfel" ! invazia E-urilor



" Invazia E- urilor" a fost o actiune propusa de Slow Food Tara Fagarasului si invatatoarea Monica Constandin (coordonatorul proiectului " EU iubesc Tara Fagarasului") In cadrul saptamanii speciale care se desfasoara la inceputul lui aprilie, in toate scolile din Romania, la restaurantul Casa Terra s-au intalnit doua generatii de elevi, care au invatat sa citeasca etichetele, au facut cunostinta cu piramida alimentara si au vorbit despre aditivi, alimente si produse sanatoase vs alimente si produse nesanatoase! Astfel au fost facute demonstratii extrem de prietenoase despre cum se pot inlocui chipsurile cu seminte din productia locala,  sandwich-urile cu mancare gatita din ingrediente culese din gradina bunicii, sucurile carbogazoase cu siropuri, compoturi facute in casa si apa, iar croissantele cu biscuiti din faina de orz. 

Cei aproape 50 de copii si parintii lor, au ascultat povesti antrenante, spuse de invatatoare, de profesorul diriginte Anca Negrila, de inspectorul sanitar Lucia Cijevschi (psiholog si nutritionist) si Elena Daniela Graura, specialist in gastronomie si promotorul bucatariei romanesti din Tara Fagarasului! Totul s-a terminat cu o degustare prietenoasa, si cu o concluzie exclamata cu voce tare de o fetita de 7 anisori, care isi apostrofa mama: "in seara asta sa nu ne mai faci paste, fa-ne si tu o mamaliga! Daca nu stii sa faci, o sunam pe mamaie! Ea precis stie, ca e batrana si a trait mult pentru ca a mancat mamaliga de la ea din pod! Si asa a devenit si desteapta! Ea precis nu a mancat cartofi prajiti cand era mica! Chiar, nu am mancat niciodata mamaliga, cred ca de aceea ma bate Mihail mereu la matematica!"













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu